tirsdag 12. april 2016

Bokanmeldelse: Eleanor&Park av Rainbow Rowell

Foto er hentet fra: Fontini.no




Tittel: Eleanor&Park
Originaltittel: Eleanor&Park
Forfatter: Rainbow Rowell
Oversatt av: Agnete Øye
Forlag: Fontini
Utgivelsesår: 2014
Sideantall: 366 s.
Språk: Bokmål
Sjanger: Drama
Litterær form: Roman
Målgruppe: Ungdom
Kilde: Lånt på Nordberg skolebibliotek
Kort om forfatteren: Rainbow Rowell (1973) er en amerikansk forfatter, bosatt i Nebraska med sin mann og sine to sønner. Rowell skriver romaner for unge voksne. Hun skriver alltid om forelskelse og om personer som føler at de roter til livene sine. Når Rowell ikke skriver, leser hun tegneserier og planlegger reiser til Disney World.
Kilde: http://www.rainbowrowell.com/about/


Om boken
Eleanor og Park er svært ulike hverandre. Det er nok liten sjanse for at de i det hele tatt hadde kommet til å snakke med hverandre, hvis det ikke hadde vært for at de ble sittende ved siden av hverandre på skolebussen hver dag. Eleanor er ny på skolen til Park. Hun har rødt hår og rare klær, og er dermed et yndet offer for mobbere. Det ledige bussetet ved siden av Park skal komme til å redde henne fra et mareritt av en skolehverdag. I Park får hun en venn og beskytter.Til å begynne med bare sitter de ved siden av hverdandre på bussen uten å prate sammen, men etterhvert oppdager de at de begge er interessert i musikk, og tegneserier om superhelter. Jo mer de blir kjent, dess mer vil de tilbringe så mye tid sammen som mulig. Og akkurat det er ikke uproblematisk, fordi den gærne stefaren til Eleanor hadde kommet til å kverke henne hvis han fant ut at hun var sammen med en gutt. Hverken moren hennes eller noen av småsøsknene hennes kunne ha hindret han - de er alle redde for han. Men redselen til tross, så finner Elenaor og Park måter å møte hverandre på, og tid til å utforske følelsene de får mer og mer av for hverandre.


Min mening
Jeg må bare si at jeg likte boken fra første stund. Jeg hadde lite kjennskap til boken i forkant, men hadde lagt merke til den en stund, ettersom romanen ved flere anledninger har blitt trukket fram i sosiale medier som en anbefalt bok. Jeg digger forøvrig bokcoveret - det innbyr for min del til lesing. Dette er en litt annerledes, jordnær og varm kjærlighetshistorie, og den blir fortalt fra begge hovedpersonenes synsvinkel. Kapitlene er delt opp etter navnene på hovedpersonene - når det er Eleanor som forteller er kapitteloverskriften Eleanor, og omvendt når det er Park som forteller. Dette synes jeg fungerer godt. Det er lett å holde tråden og det gir fortellingen en fin flyt. Bortsett fra musikk og tegneserier, er det i utgangspunktet lite disse to har til felles. Park er enebarn og kommer fra en god og trygg familie, mens Eleanor har flere småsøsken og kommer fra en dysfunksjonell familie. Stefaren til Eleanor, faren til småsøsknene hennes, er psykopat og har moren til Eleanor fullstendig i sin hule hånd.
Kjærlighetsforholdet mellom Eleanor og Park er derimot varmt og fint. Rainbow Rowell er god til å beskrive følelser og rare tanker. Jeg føler virkelig at jeg får være med på innsiden av en kjærlighetshistorie - hvordan Eleanor og Park opplever sin egen hverdag og hverandre.
Jeg anbefaler absolutt denne boken!


Her kan du lese andres meninger om boken:
Ubok.no
Så rart - en bokblogg
Bokhylla mi
Beathes bokhjerte





















Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar