fredag 19. februar 2016

Bokanmeldelse: Slipp Hold av Heidi Sævareid


Foto er hentet fra: Mangschou.no












Tittel: Slipp Hold
Forfatter: Heidi Sævareid
Forlag: Mangschou
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 230 s.
Språk: Bokmål
Målgruppe: 15+
Emner: Forhold, kjærlighet, manipulerende personer, dårlig selvtillit, frykt, body suspension
Kilde: Lånt fra Nordberg skoles bibliotek
Litt om forfatteren: Heidi Sævareid (32) er forfatter, oversetter, språkvasker, kritiker, litteraturviter og yogainstruktør. Gjennom research til Slipp Hold, ble hun hekta på body suspension – en kroppskunst hvor utøverne henger i kroker. Hun har arbeidet som redaktør for Cappelen Damm og Barnebokkritikk.no. I 2013 debuterte hun med sin første bok – ungdomsboken, Spranget. Hun vant Kulturdepartementets debutantpris og ble nominert til Brageprisen. Slipp Hold er blant de nominerte til Bokbloggerprisen 2015, som blir delt ut høsten 2016.

Om boken
Hovedpersonen Mari går siste året på Foss videregående skole, bor i kollektiv på Grünerløkka og er kjæreste med Torger. I fritiden praktiserer hun yoga, løper, studerer og passer på å gjøre kjæresteting med Torger når han ikke er opptatt. Torger er ofte opptatt – han har utarbeidet en 5-årsplan for livet sitt. Den innebærer mye lesing og trening – og en fast oppskrift på å være med Mari: se henne iblant, ha sex med henne helst bare hjemme hos henne - han starter med å klemme først før klemmen går over i noe annet. Så drar han ut døra igjen, like etter at de er ferdig med å ha sex. Beate, venninnen til Mari, liker ikke Torger. Hun synes han er for manipulerende. Mari stiller seg til disposisjon for Torger – er tilgjengelig for han og justerer hverdagen etter hans timeplan. Hun vil bryte ut av forholdet, men hun vet ikke hvordan. Gjennom Oliver, en av samboerne hennes i bokollektivet, blir hun kjent med August. August og Oliver står på line og utøver body suspension. Mari blir tiltrukket av body suspension miljøet – og av August. Hun bestemmer seg for å gjøre det slutt med Torger og forsøke å henge i kroker. Ingen av delene blir smertefritt.


Min mening
Heidi Sævareid beskriver stemninger og følelser godt. Det er mye uro både i og mellom linjene – kjente at jeg ofte hadde følelsen av å holde pusten da jeg leste. Det er en øvelse å kunne puste godt, og pusten påvirkes av stress og uro. I yoga og meditasjon, som forfatteren praktiserer i hverdagen sin, er pusten sentral. Det er viktig å fokusere på pusten – å trekke den godt inn for så å slippe den rolig ut igjen. Det bidrar til avspenning – både i kropp og sinn. Jeg er fristet til å beskrive lesingen av teksten til Sævareid som en pusteopplevelse: ganske raskt etter å ha begynt å lese kjente jeg at pusten min ble mer og mer holdt inne, så økte den følelsen, og jeg kjente at jeg fikk større og større behov for å puste ut, men det var først mot slutten av boken at jeg kjente at det etterlengtede utpustet til slutt fikk komme. Vi er med på en persons frigjørelse – Maris vei ut av et usunt forhold og til en tilværelse der hun kjenner at hun virkelig puster - puster fritt. Body suspension hjelper henne til å klare å puste langsomt og lettere – og til å bli fri. Beskrivelsene av miljøet er forførerisk – kanskje fordi forfatteren selv har blitt forført av det? Om ikke boken endrer leseren, så har den i hvert fall endret forfatteren. I et intervju i Dagsavisen sier hun: «Jeg har aldri før skrevet noe som har endret meg så mye som denne boka. Ikke nødvendigvis til noe nytt, mer dette at man kommer i kontakt med den man egentlig er, sier Sævareid.

Jeg anbefaler boken.




Foto er hentet fra: Osloby.no









 

 











Her er hva andre har skrevet om boken:



 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar