fredag 15. november 2013

Forfatterbesøk av: Alf Kjetil Walgermo

Inspirerende forfatterbesøk på Nordberg skole
Foto: Désirée Fidan



















Skolehverdagen fortoner seg noe annerledes for elevene på 9. trinn når Alf Kjetil Walgermo står foran tavla og formidler litteratur og gir skriveråd til de unge – da ender elevene opp under pultene sine og skriver en liten fortelling, om livet til en tunge.

Foto: Désirée Fidan



















Denne uken har elevene på 9. trinn hatt besøk av forfatteren, Alf Kjetil Walgermo.  Klassene har fått 90 minutter hver med forfatteren – og jeg (bibliotekaren på Nordberg skolebibliotek) var så heldig å få være tilstede på et av disse besøkene.

Walgermo fortalte om sin grøsselige start som skribent – han skrev sin første fortelling, nærmere bestemt en grøsser, da han var syv år og fortellingen ble etterhvert så skummel, at han ikke maktet å fullføre historien og gi den en slutt. Med en slik innlevelsesevne, er det kanskje ikke til å undres over at Alf Kjetil Walgermo etterhvert skulle finne veien videre til teksten.

Walgermo har skrevet flere barne- og ungdomsbøker, og til daglig jobber han som kommentator og litteratur- og filmkritiker i Vårt Land. Forfatteren har studert kristendom, matematikk og informatikk på universitet- og høgskolenivå. Walgermo sitter i styret i Norsk Kritikerlag, hvor han er fungerende nestleder. Walgermo har et kristent verdigrunnlag, og som kritiker er han opptatt av både estetiske og etiske aspekter ved samtidslitteratur og film.

Foto er hentet fra: www.bokogmedia.no
Forfatteren debuterte skjønnlitterært med ungdomsboken Mestermøter, der han lar “evangelienes hundre bipersoner fortelle historien om Jesus fra Nasaret på nytt.” Noen av disse bipersonene er for mange kjente navn, som Johannes døperen og apostelen Peter, men flere er ukjente. I Mestermøter lar Walgermo leseren bli bedre kjent med Jesus, via Jesus sitt møte med disse menneskene.
Kilde: www.abcnyheter.no
Foto er hentet fra: www.cappelendamm.no
Walgermo opplevde stor suksess med sin seneste ungdomsbok Mitt bankande hjarte - en bok om kjærlighet og død, og det å befinne seg et sted imellom disse to, beruset av det ene og så altfor nært det andre. Vi møter Amanda, 13 år og stormforelsket i David – idet hun er i ferd med å få sitt første kyss av sin utkårede, blir alt svart. Hun våkner opp på sykehuset og får beskjed om at hun har en hjertefeil.
Boken er allerede solgt til seks land.

I 2012 fikk Walgermo både Statens kunstnerstipend og Bokhandelens barnebokstipend.

Foto er hentet fra: www.walgermo.no
Peniser og neser er også bokstoff, og Walgermo har gitt ut boken Neseatlas i samarbeid med Christian Kjelstrup. Neseatlas er en parodi på boken Penisatlas av Esben Esther Pirelli Benestad et. al.
Neseatlas inneholder bilder av 100 neser – til både kjente og ukjente personer. I tillegg får leseren en nærgående beskrivelse av organet og dets virke.

Under forfatterbesøket fikk elevene anledning til å stille spørsmål til forfatteren om skriving.

Her er elevenes spørsmål og forfatterens svar:

Hvordan klarer du å skrive en bok på flere hundre sider?
- Man må være tålmodig – jeg bruker fort to år på å skrive en bok.
Blir du lei når det tar så lang tid?
- Jeg kan gå litt lei iblant, men det er utrolig spennende å skape ting og bygge opp et univers. Å skrive bok er ikke som å skrive en skoleoppgave – det er ikke påtvunget.
Har du tenkt ut fortellingen i forkant?
- Begge deler. Jeg har gjerne en rammehistorie, og kanskje vet jeg i forkant hvordan den skal slutte. Det er lurt å vite en del på forhånd, slik at det ikke blir hulter til bulter med skriving. Gjør deg opp noen tanker i forkant, og gjør deg opp noen meninger om hvordan hovedpersonene i fortellingen skal være.
Har du noen ideer til hvordan man skal skrive?
- Når dere får et tema, så gjør noen skriveøvelser fram til du får en god idé. Når du får noen ideer, så skriv disse ned, slik at du ikke glemmer de. Kanskje har du etter en stund en så god idé at du kan skrive en bok.
Hvor får du ideer fra?
- Jeg får inspirasjon fra bøker og det virkelige liv.
Har du tips til hvordan man kan skrive en bedre tekst på tentamen?
- Les nøye gjennom oppgaven og teksten. Sitt litt og tenk, men ikke altfor lenge. Begynne med å lage en disposisjon – hva skal skje/hvem skal være med/hvor skal handlingen foregå.
Skriv noe dere selv synes er gøy, og som dere kan noe om.
Hva skjer når du er ferdig med en bok og den ikke blir utgitt?
- Da må jeg skrive til den blir god nok til å trykkes. Et godt råd til dere er at dere venner dere til stadig å se igjennom og lese teksten om igjen og om igjen, og prøver å forbedre den ytterligere for hver gang.
Hva hvis manus blir refusert?
- J.K. Rowling ble refusert mange ganger før boken hennes ble godkjent. Idag er Harry Potter-bøkene bestselgere. Med andre ord: Ikke gi opp!
Begynner du på en ny bok midt i boken dersom du får en god idé?
- Da må den være skikkelig god!

Takk for besøket Alf Kjetil Walgermo.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar