tirsdag 25. september 2018

Bokomtale: Battle av Maja Lunde

Bildet er hentet fra: Kagge.no
Tittel: Battle
Forfatter: Maja Lunde
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 233
Litterær form: Ungdomsroman
Språk: Bokmål
Sjanger: Drama
Temaer: Vennskap, forelskelse, tilhørighet, identitet, kulturmøter, oppvekst, klasseskiller, dans, psykiske lidelser, fordommer.
Kilde: Biblioteket, Nordberg skole

Om handlingen
Vestkantjenta Amalie går på Valkyrien danseskole og har som mål å bli ballettdanser, akkurat som moren hennes var før hun ble syk. Amalie jobber knallhardt med dansingen, allikevel er det ikke nok - den strenge danselæreren hennes mener at hun er god teknisk, men at hun mangler sjel. Livet til Amalie blir brått snudd på hodet når hun og faren må tvangsflytte fra Holmenkollen til Stovner. Faren skylder masse penger, og de har plutselig ikke råd til noen ting lenger. Amalie gjør alt for å dekke over den vanskelige situasjonen ovenfor venninnene sine og kjæresten Aksel, og den ene løgnen blir til en ny løgn. Alt er kaos. Midt i kaoset blir hun kjent med nabogutten, Mikael. Han har sitt eget dansecrew på Stovner - de danser hiphop og deltar i battles. Amalie blir tiltrukket av både Mikael og hiphop.

Min mening om boken
Som dere kan lese i mitt forrige blogginnlegg, har filmen Battle, som er basert på denne boken, kinopremiere førstkommende fredag. Jeg har veldig lyst til å se filmen, men ville lese boken først.
For dere som kjenner til og likte ungdomsserien AF1 som gikk på NRK Super TV for noen år siden, vil jeg si at mye i boken minner meg om denne serien. Det er mange likheter - mon tro om forfatteren har latt seg inspirere av TV-serien? Hovedpersonene i boken er derimot litt eldre enn hovedpersonene i AF1. Hovedtemaene i boken er dans, vennskap og forelskelse, så dersom du ikke har interesse for dans, vil du kanskje slite litt med å lese boken. Jeg digger dans, og synes det er utrolig kult å se på battles. (Har du fått med deg de råe franske tvillingbrødrene, Les Twins? Hvis ikke, så sjekk de ut!)
Forfatterens beskrivelser av hva som skjer psykisk og fysisk når man opplever at man blir i ett med dansen, synes jeg var utrolig fine. Lunde får godt fram hva som er forskjellen mellom det å være en teknisk god danser, men som mangler musikalitet, kontra en danser som mestrer begge deler. Jeg synes jeg blir godt kjent med Amalie, men mindre med Mikael, hvilket er synd, ettersom jeg som leser gjerne skulle ha visst litt mer om han - spesielt siden møtet med han får så stor betydning for Amalie. Det jeg likte best med boken er hvordan den tar opp temaene tilhørighet og identitet - det å finne seg selv. Det er fint at boken får en "happy ending", men kanskje litt for fint - hadde gjerne sett at historien ikke nødvendigvis måtte dras dithen at alt ordnet seg for alle, men at forfatteren heller hadde brukt mer tid på å la oss bli bedre kjent med flere av karakterene i boken.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar