mandag 28. oktober 2013

Bokanmeldelse: I havet er det krokodiller av Fabio Geda

Foto er hentet fra: Gyldendal.no

Tittel: I havet er det krokodiller
Originaltittel: Nel mare ci sono i coccodrilli
Forfatter: Fabio Geda
Oversatt fra italiensk av: Jon Rognlien
Utgiver: Gyldendal
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 184 s.
ISBN: 9788205412071
Språk: Bokmål
Sjanger: Biografisk
Emner: Enaiatollah Akbari, flyktningebarn, Afghanistan
Kilde: Til utlån på Nordberg skolebibliotek






I havet er det krokodiller er basert på en sann historie - historien om den afghanske unggutten, Enaiatollah Akbari og hans farefylte flukt fra Afghanistan.

Forlaget skriver om boken:
Bare ti år gammel blir Enaiatollah Akbari etterlatt alene i en flyktningeleir i Quetta i Pakistan, etter at han har flyktet fra Afghanistan sammen med moren sin. I denne romanen forteller Fabio Geda den gripende historien om en fem år lang ferd mot frihet.


En kveld som alle andre kvelder ber Enaiatollah Akbaris mor ham love tre ting: Aldri bruke narkotika. Aldri bruke våpen. Aldri stjele. Han lover å gjøre som hun sier. Dagen etter har hun dratt sin vei. Enaiatollah må klare seg alene. Han tror han er ti år gammel.
Reisen mot friheten går via Iran, Tyrkia og Hellas, hele veien med trusselen om arrestasjon hengende over seg. Enaiatollahs reise er en dramatisk odyssé i et landskap der farene lurer bak hver sving – men også i en verden full av lojalitet og vennskap blant mennesker som deler den skjebnen det er å være på flukt.

Etter fem år kan Enaiatollah Akbari igjen leve et vanlig liv som andre tenåringer. Dette er hans historie, og samtidig et høyst aktuelt dokument om skjebnen til stadig flere mennesker som av forskjellige årsaker er tvunget til å forlate sine hjem til fordel for en usikker skjebne i ukjent land.

Min beskrivelse av boken
Fabio Geda har skrevet ned Enaiatollah Akbaris gripende historie, og historien blir fortalt i jeg-form, men tidvis kommer forfatterstemmen inn og stiller Enaiatollah spørsmål. Historien blir fortalt kronologisk - fra Enaiatolla sin siste kveld i Afghanistan, til hans ankomst i Italia, etter en lang og farefull ferd som papirløs flyktning.I tillegg til dialog mellom forfatter og hovedperson, får vi gjenfortalt dialogene Enaiatollah hadde med de ulike personene han møtte på ferden sin. Som leser ble jeg raskt revet med av historien - den er godt fortalt, og det er uten tvil noe eget å lese en fortelling som er sann. I havet er det krokodiller anbefaler jeg først og fremst som en ungdomsbok, men historien burde leses - både av ungdom og voksne.

Min vurdering av boken
I havet er det krokodiller burde, etter min mening, være tilgjengelig i alle skolebibliotek på ungdomstrinnet og i de videregående skoler - den er én av så altfor mange stemmer der ute, som enten lever, eller har levd som papirløs flyktning.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar